Interviu cu prof. univ. dr. ing Eden Mamut

You are currently viewing Interviu cu prof. univ. dr. ing Eden Mamut

Interviu cu prof. univ. dr. ing Eden Mamut

 

Interviu cu Prof. univ. dr. ing. Eden Mamut, Director al Institutului pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie, Universitatea Ovidius din Constanța 🎓⚗️

 

 

🔍 Întrebare: Stimate dle profesor, sunteți la apogeul unei cariere de excepție, Cavaler al Ordinului Național “Steaua României”, membru al Academiei Mondiale pentru Artă și Știință – WAAS, expert al României în Grupul pentru Nanomateriale la Agenția Europeană pentru Substanțe Chimice – ECHA și lista nu se oprește aici. Care a fost locul cercetării științifice în cariera dvs.?

👨‍🔬 EM: Se spune că nativ, oamenii au multe dintre calitățile de care au nevoie pentru a fi implicați în cercetarea științifică; de la curiozitate, simț de observație, meticulozitate, tenacitate, o gândire sistemică, memorie, capacitate de concentrare, la ușurință în a face analogii sau de a abstractiza. Dezvoltarea unei activități de cercetare științifică de înaltă performanță, care să contribuie la îmbunătățirea vieții, la depășirea limitelor în cunoaștere, în salvarea de vieți sau limitarea suferinței semenilor, presupune ca omul să se poată desprinde de problemele mărunte și să atingă o stare specială de contemplație. Îmi aduc aminte că la orele de fizică și chimie din școala generală la Eforie Sud eram numai ochi și urechi. După lungi insistențe, părinții m-au lăsat să-mi fac laborator acasă.

🎓 Întrebare: Dar cum a contribuit educația universitară la formarea dvs.?

👨‍🔬 EM: La fostul Institut Politehnic din București, actuala Universitate Națională pentru Știință și Tehnologie – Politehnica București, am avut șansa să urmez cursurile unor profesori de excepție. Sub îndrumarea dlui prof. Marinescu am studiat influența câmpurilor electrice și magnetice asupra proceselor de ardere. Momentul esențial în alegerea unei cariere în cercetare este perioada studiilor universitare.

🧑‍🎓 Întrebare: Cum ați continuat pe perioada doctoratului?

👨‍🔬 EM: Am făcut mai multe stagii de cercetare în Turcia la Universitatea Tehnică din Istanbul și în SUA la Universitatea de Stat din Virginia. La Galați, l-am cunoscut pe dl. Prof. Adrian Bejan de la Universitatea Duke din SUA, ceea ce mi-a schimbat radical perspectiva asupra cercetărilor mele.

🔬 Întrebare: Care a fost momentul care a schimbat fundamental opțiunea dvs pentru cercetarea științifică?

👨‍🔬 EM: Întâlnirea cu dl. Prof. George Emil Palade, Laureat al Premiului Nobel, în 1997, la San Diego. Discuția noastră lungă mi-a schimbat perspectiva și mi-a arătat că un tânăr cercetător trebuie să creadă în el însuși și să muncească asiduu pentru a-și atinge țelurile.

🌍 Întrebare: Care este în opinia dvs locul cercetării științifice românești pe plan european și mondial și care este locul INSAE?

👨‍🔬 EM: Cercetarea științifică reprezintă sectorul esențial pe plan global pentru întreaga societate umană. Colectivul nostru a evoluat constant și am reușit să ne încadrăm în structuri europene importante.

🚀 Întrebare: Și atunci, care ar trebui să fie opțiunea unui tânăr care dorește să facă performanță în cercetare?

👨‍🔬 EM: Un cercetător trebuie să-și urmeze chemarea, să se pregătească continuu, să caute mereu să facă performanță dar să nu uite că în viața unui om, o profesie, chiar și în cercetarea științifică, este o componentă importantă a împlinirii personale, însă nu este totul. Împlinirea alături de familie, combinată cu stagii la diferite centre de cercetare de avangardă, poate fi o rețetă de viață împlinită.

🔧 Întrebare: Cum pregătiți resursa umană pentru cercetare științifică la INSAE?

👨‍🔬 EM: Oferim studenților posibilitatea de a face stagii de pregătire remunerate în cadrul INSAE, implicându-i în proiecte de cercetare. Organizăm constant cursuri de formare, stagii și școli de vară pentru perfecționarea continuă a membrilor colectivului nostru.

 

 


 

Proiectul „Înființarea și dezvoltarea Centrului Regional Sud-Est pentru orientarea în cariera de cercetător – AD. AUGUSTA” (cod 2/16.11.2022) este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (Investiția 10. Înființarea și susținerea financiară a unei rețele naționale de opt centre regionale de orientare în carieră ca parte a ERA TALENT PLATFORM – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării).

 

„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României!”

PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE

https://mfe.gov.ro/pnrr/            https://www.facebook.com/PNRROficial/

 

Distribuie acest articol